Co zrobić ze śliwkami?(http://kuchnia.wieszjak.pl/forum/thread/12145,Co-zrobic-ze-sliwkami.htm)
~ulaw
- 14:43 21-08-2009
Mam sporo śliwek na działce, macie pomysły co można zrobić ze śliwek?
~tartinka
- 15:29 21-08-2009
Ja lubię śliwki w kompocie, smażone powidła. Świetne są też śliwki w otccie.
~morelka
- 10:13 26-08-2009
moja mam robi w ocie, z kminkiem-pychota mają taki ostro-słodki smak (oczywiście tylko dla tych którzy lubią kminek:))
do tartinki: jeżeli masz ochotę mogę spytać o ten przepis.
~tartinka
- 11:47 26-08-2009
z kminkiem nie znam, więc bardzo proszę, z przyjemnością wypróbuję
Ameba
- 10:49 28-08-2009
Smażone powidła domowym sposobem są o wiele lepsze, niż te ze sklepów, jak dla mnie zbyt czasochłonne, ale moja mama robi, więc kilka słoików zawsze mi się dostaje.
Kompoty ze śliwek też się przydają, zwłaszcza te z białych śliwek (nie znam fachowej nazwy) mi smakują. Szkoda, że kompoty to teraz rzadkość, pracujące kobiety z reguły nie mają już czasu na wekowanie. Co byśmy zrobiły bez naszych mam czy babć...
~kaszebe
- 08:50 10-09-2009
Można również przefermentować z dodatkiem szlachetnych drożdży winnych a następnie przedestylować. Wyjdzie pyszna, mocna śliwowica. Akurat na nadchodzące jesienne i zimowe dni :)
~kaszebe
- 08:53 10-09-2009
Można również zrobić nalewkę ze śliwek:
Śliwowica: Receptura
Śliwki razem z pestkami utłuc w moździerzu na jednolitą masę. Przełożyć do dużego słoja, zalać spirytusem, zamknąć i odstawić w ciepłe miejsce na 4-5 dni. Codziennie potrząsać słojem Ostatniego dnia nie potrząsać, natomiast ostrożnie zlać nalewkę i przefiltrować przez bibułowy filtr do kawy lub kilkakrotnie złożoną gazę aptekarską. Śliwkową masę zalać przegotowaną ciepłą wodą, wymieszać energicznie potrząsając i odstawić
na 2 dni. Uzyskany płyn dokładnie przefiltrować, dodać do zlanego uprzednio alkoholu, dokładnie wymieszać
i odstawić przynajmniej na pół roku.