Społeczność »
ZOSTAŃ NASZYM EKSPERTEM
| dukeaecc | nieruchomosci_waw | zaneta1985 | mfilipinka |

Ja bym tak nie narzekał na PRL. Jakość wędlin wtedy nie była taka zła w porównaniu do niektórych dzisiejszych wynalazków wędlinopodobnych. Tylko że faktycznie ciężko było (nie wszystkim:) o te wędliny. Dlatego np. dziś mamy produkty pod hasłem ....jak za Gierka :) | |||
zgłoś naruszenie regulaminu![]() | |||
moja mama też tak mówi, ale ja tam jak oglądam Bareję, to nie mam apetytu na ten bar mleczny | |||
linki reklamowe | |
moja mama też tak mówi, ale ja tam jak oglądam Bareję, to nie mam apetytu na ten bar mleczny | |||
~Ania Nonim 83.24.*.* |
Pierwsze pełną gębą hamburgery jadłem, pamiętam, w Zakopanem w1990 chyba roku. Budka, nie istniejąca już niestety, serwowała absolutnie niesamowite wersje tego specjału, wiele (!) różnych wersji, w tym taką ze stosownym kotletem i dżemem n.p. Czy ktoś pamięta tę budkę? To były najlepsze hamburgery na świecie. | ||
~Andrzej Onim 83.24.*.* |
...co do serów to peerelowski kaszkawał znacznie bardziej przypominał kaszkawał niż ten dostępny teraz w sklepach. Wszystkie zresztą sery w przedziale cenowym "nice price" smakują nie tyle nawet tak samo co każdego dnia inaczej. Ciekawe jaki sens ma nadawanie im nazw skoro rzecz opatrzona karteczką "gouda" w poniedziałek smakuje tak jak rzecz podpisana jako "salami" w środę a potem zamieniają się nazwami... Wyrazem rezygnacji i rozpaczy wobec tego stanu rzeczy jest zdanie "kawałęk sera żółtego poproszę". Naprawdę na ogół wszystko jedno jaki to będzie ser. | ||
a ja do tej pory pamiętam z rozrzewnieniem smak potrawki z kurczaka z z mojej podstawówki. Takiej ze skorkami... ten smak za mną chodzi, ale nie da się go powtórzyć, mama próbowała, ale zawsze dodaje za dużo warzyw i za dobrze przyprawia... Jest parę smaków - pewnie każdy ma, że pomimo bycia "ubogimi" kojarzą się dobrze i chciało by się je poczuć raz jeszcze... No i te "bogate", które przez swoja rzadkość były tak wspaniałe i tak celebrowane, szynka, owoce smakołyki... teraz wszystkiego jest dużo, ale wcale nie jest łatwo znaleźć dobre smaki. Często są podobnie niedostępne - nie ma ich w pobliskich sklepach - tylko w delikatesach, albo ich cena jest zbyt wysoka... | |||
~gość 83.24.*.* |
Pewnie nie chodziliśmy do tej samej szkoły... W mojej szkole potrawka owa była tak obrzydliwa że do dziś dnia nie potrafię nawet siedzieć w sąsiedztwie niczego co jest chociaź trochę do niej podobne. | ||
linki reklamowe | |
~andrew 192.168.*.* |
Ja z prl-u pamiętam smak majonezu-bo można go było dostać w sklepie bez problemu, wszechobecnych i przygotowywanych na każdą okazję jajek-podawanych zresztą ze wspomnianym majonezem,oraz sałatkę warzywna-moją ulubioną do dnia dzisiejszego:) pamiętam mleko w szklanych butelkach z takim kapslem z pazłotka, oraz sprzedawaną w takich samych butelkach, tylko mniejszych serwatkę-chyba tak się to nazywało. To był taki żółtawy napój, bodajże z tego co zostaje po zrobieniu sera, bardzo orzeźwiających, dziś niestety nie można go nigdzie dostać...czy ktoś poza mną to pamięta? | ||
~dzoana 91.189.*.* |
a ja jestem wielką fanką majonezu (ale tylko jednej firmy) i zawsze bardzo cieszy mnie świąteczna sałatka jarzynowa z wielką majonezową czapą na wierzchu :) | ||
~Flik 89.75.*.* |
Świetny artykuł - doskonale oddaje kulinarny klimat tamtych czasów. Kiedyś Makłowicz wspominał (ale nie on jeden) o tym jak PRL zabił polską kuchnię - nieśmiertelne sałatki czy nasz placek węgierski (nie mający nic wspólnego z oryginałem)to po prostu wytwory zastępcze. Ale faktem jest, że wędliny czy np jogurty były wtedy o wiele lepsze i ten wystany schabowy tez nie był naszprycowany woda. | ||

| A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | R | S | T | U | W | Z | MAPA SERWISU |