Społeczność »
ZOSTAŃ NASZYM EKSPERTEM
| dukeaecc | kw02 | ja_jagienka | barszym |

~Karina 83.27.*.* |
Witam, ponieważ w trakcie studiów, a także w pracy, miałam kontakt z ludźmi z całej Polski, nasłuchałam się różnych nazw na te same czasem potrawy. Ciekawa jestem czym u Was różnią się pierogi leniwe od pierogów z serem? Dla mnie pierogi z serem, to zwykłe lepione pierogi ze słodkim serowym nadzieniem, leniwe to takie serowe kluski, także na słodko. A z kolei ruskie są pikantne (ser, ziemniaki). Borówki to to samo, co jagody. Jak to jest u Was? Ja mieszkam w Krakowie. | ||
zgłoś naruszenie regulaminu![]() | |||
Borówki to borówki, takie kwaśne i czerwone. A jagody to jagody - czyli te od pierogów. Jestem spod Warszawy, pozdr. | |||
linki reklamowe | |
~Mitfoch 77.113.*.* |
No nie wiem, dla mnie to to samo. Leniwe to kluski a nie pierogi. Ruskie tak samo jak u Kariny, pzdr:) | ||
Borówki, czy jagody: W Polsce południowej borówkami nazywamy czarne jagody, a jagody czerwone brusznicami - info pochodzi z książki Ireny Gumowskiej Od ananasa do ziemniaka. Jagody czarne nazwa się czasem czernicą, a czerwone, gogodzami - tak przynajmniej twierdzi prof. Hryniewiecki w książce Owoce i nasiona. | |||
linki reklamowe | |

| A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | R | S | T | U | W | Z | MAPA SERWISÓW |