szybko odnaleźć dyskusje, w których brałeś/aś udział,
zapisywać dyskusje, które szczególnie Cię interesują
otrzymywać na maila powiadomienia o nowych komentarzach w obserwowanych przez Ciebie wątkach
daje Ci również pewność, że nikt nie podszyje się pod Twój nick
* Uwaga: wypowiadając jako gość, obok podanego autora widoczny będzie twój numer IP
10 ostatnich wypowiedzi (w kolejności od najnowszego):
1.
12:38 04-11-2009 kostoradoria
Borówki, czy jagody:
W Polsce południowej borówkami nazywamy czarne jagody, a jagody czerwone brusznicami - info pochodzi z książki Ireny Gumowskiej Od ananasa do ziemniaka.
Jagody czarne nazwa się czasem czernicą, a czerwone, gogodzami - tak przynajmniej twierdzi prof. Hryniewiecki w książce Owoce i nasiona.
2.
14:28 01-09-2009 ~Mitfoch
No nie wiem, dla mnie to to samo. Leniwe to kluski a nie pierogi. Ruskie tak samo jak u Kariny, pzdr:)
3.
09:50 29-08-2009 Kot Huncfot
Borówki to borówki, takie kwaśne i czerwone. A jagody to jagody - czyli te od pierogów. Jestem spod Warszawy, pozdr.
4.
11:07 28-08-2009 ~Karina
Witam,
ponieważ w trakcie studiów, a także w pracy, miałam kontakt z ludźmi z całej Polski, nasłuchałam się różnych nazw na te same czasem potrawy. Ciekawa jestem czym u Was różnią się pierogi leniwe od pierogów z serem?
Dla mnie pierogi z serem, to zwykłe lepione pierogi ze słodkim serowym nadzieniem, leniwe to takie serowe kluski, także na słodko. A z kolei ruskie są pikantne (ser, ziemniaki).
Borówki to to samo, co jagody. Jak to jest u Was? Ja mieszkam w Krakowie.