co do wódeczki?   (http://kuchnia.wieszjak.pl/forum/thread/13608,co-do-wodeczki.htm)

Paluch - 14:08 26-10-2009
Proszę o artykuł pt. "Co do wódeczki" - czyli taki przegląd dań (czy produktów) najbardziej pasujących do tego krystalicznie czystego trunku.

Czuwaj!
Kot Huncfot - 19:19 27-10-2009
To z wiki: ZAGRYCHA
(1.1) pot. potocznie niewielkie danie podawane do alkoholu, najczęściej śledzik, ogórek kiszony lub konserwowy
odmiana: lp liczba pojedyncza zagry|cha, ~chy, ~sze, ~chę, ~chą, ~sze, ~cho
przykłady:

(1.1) Daj coś na zagrychę, nie będziemy pić na pusty żołądek.

Znacie jakieś inne określenia?
~syjar - 19:23 27-10-2009
No jak to co, koreczki do wódeczki :) hehe
aragonia - 00:00 28-10-2009
ser żółty z pastą wosabi...:)))
~michał_antoni - 10:08 28-10-2009
1. Number one - Tatar. number two - śledzik zimny
2. na początku imprezy - zimny bufet - np. wędliny, kiełbasy etc.
3. w drugiej części imprezy - ciepły bufet - schabowy, bigos (prawdziwy),
4. przez całą imprezę - Cola, bron boże light
5. bliżej końca - flaki
6. na koniec - wsio rawno, jeśli tylko jest w lodówce (np. paprykarz szczeciński, parówki, żelki, bebiko, rzodkiewki, whiskas etc.)
7. następnego dnia - rosołek
Anka_ - 19:55 16-11-2009
do pkt 7..dołoze jeszcze spacer;))))
Anka_ - 20:00 16-11-2009
Najlepszą zakąską do wódki są potrawy tłuste. Im bogatszy w ten składnik jest posiłek, tym więcej czasu zajmuje proces wchłaniania go, a wraz z nim alkoholu. Różnica pomiędzy mężczyzną, który pił na czczo, a tym, który w trakcie imprezy jadł, jest taka, że ten drugi trzy razy dłużej będzie się cieszył towarzystwem pięknych pań. Poza tym badania wykazują, że spożywanie posiłków w trakcie picia zwiększa ochronę organizmu, ponieważ alkohol jest wolniej wchłaniany, co ogranicza jego destrukcyjne działanie.
luka5 - 10:44 30-03-2010
Ja jestem tradycjonalistka i do wódeczki jadam tylko śledzika z ogórkiem kiszonym. Według mnie to idealne rozwiązanie. Próbowałam też oczywiście innych rozwiązań,ale zawsze wracałam do śledzika:) Co prawda gulasz wołowy( koniecznie ostry i dobrze doprawiony) też się świetnie sprawdza,ale za długo się go przygotowuje

Niezbędnik »

Przeliczniki miar kuchennychKalkulator spalania kalorii
Dobieranie przypraw do rybTabela temp., czas pieczenia mięs

Znajdź przepis

Kategoria dania: