1
Przejdź do strony:
» Jak zrobić deser panna cotta?
E-mail adresata:
Temat wiadomości:
Polecany wątek na forum Wieszjak.pl!
Treść wiadomości:

* do wiadomości automatycznie zostanie dołączony adres url wątku
Śledzony temat:
Kuchnia
Wybierz metodę powiadomienia o nowych komentarzach w tym wątku:
~Darek
79.190.*.*

10:44 21-07-2011
Witam,

Chciałbym zauważyć, że do tego deseru najlepiej nie dodawać mleka, ale używać tylko i wyłącznie jak najlepszej jakości śmietanki kremówki (30% śmietana z Piątnicy jest rewelacyjna). Oczywiście to zależy od tego kto co lubi - mam tu na myśli ilość kalorii ;-)! Im więcej mleka dodacie, albo lżejszej śmietany użyjecie, tym bardziej lekki będzie deser.

Uważajcie ponadto na ilość cukru oraz żelatyny (co prawda to również rzecz gustu), ponieważ Panna Cotta nie może być ścięta jak galaretka (ma być mega delikatnie kremowa), a przy tym nie może być za słodka. Przy tej ilości mleka i śmietany 50 g cukru oraz dwie płaskie łyżeczki żelatyny w zupełności wystarczą. Jeśli ktoś woli bardziej słodki deser, to lepiej go udekorować syropem klonowym, sosem czekoladowym, albo bardzo słodkim musem ze świeżych owoców (truskawki, maliny, brzoskwinie - latem wybór jest ogromny).

I na koniec. Wstawienie stężałego deseru Panna Cotta do gorącej wody na 30 sekund poskutkuje uzyskaniem deseru ponownie w formie płynnej! Nie róbcie więc tego aż tak długo. Delikatnej Panna Cotta wystarczy 1 sekunda, 2 to już dużo, a 3 to maks.

Pozdrawiam i życzę smacznego :),
Darek
 zgłoś do moderacji zgłoś naruszenie regulaminu
odpowiedz
~Hito
46.250.*.*

15:32 22-07-2011
Darek jak dobrze, że się wypowiedziałeś, lubię sobie trochę poeksperymentować ale pewne rzeczy wolałabym wiedzieć za pierwszym razem ;)

Nigdy nie przyrządzałam Panna Cotty, ale mam wielką ochotę wypróbować sił i zrobić miłą rzecz- lubię kombinować coś dobrego dla rodzinki :)

Czy dla kogoś tak zielonego jak ja są jeszcze jakieś dobre rady?
odpowiedz

linki
reklamowe

~smakoszka
89.69.*.*

19:41 23-01-2012
przymierzam sie zrobic panne cotte-tylko o produkty trzeba bedzie sie wystarac-sama nazwa deseru powala z nóg
odpowiedz
~test
213.241.*.*

15:40 02-02-2012
Mam pytanie ile czasu trzeba ubijać
odpowiedz
~jola 26
78.8.*.*

11:12 04-02-2012
deser jest bardzo smaczny lecz podczas przygotowania trzeba uwazac zeby smietana sie nie przypalila.z sosem truskawkowym jest pycha
odpowiedz
~******************..
83.30.*.*

11:15 05-02-2012
super ale jakos masz tam malo sosu
odpowiedz
~Pulpecik13
83.7.*.*

17:25 06-02-2012
Na pewno zrobię bo jest przepyszny deser:)Pozdrawiam serdecznie:)
odpowiedz

linki
reklamowe

12:58 10-02-2012
Panna cotta nie wygląda może jakoś przesadnie apetycznie, ale uwierzcie - jest słodziutka i pyszna!
odpowiedz
1
Przejdź do strony:

Niezbędnik »

Przeliczniki miar kuchennychKalkulator spalania kalorii
Dobieranie przypraw do rybTabela temp., czas pieczenia mięs

Znajdź przepis

Kategoria dania: