Społeczność »
ZOSTAŃ NASZYM EKSPERTEM
| dukeaecc | Garion | nieruchomosci_waw | mfilipinka |

Znam i robię wiele dań bez mięsa i to nie tylko w czasie postu . Jedne są z cyklu kryzysowych ( typu pierogi z kjaszą i cebulką ) , drugie luksusowych ( szparagi , jajka w koszulkach w sosie kaparowym itp ) . Jedno mnie tylko dziwi . Ostatnio dieta postna zaczyna być utożsamiana z dietą odchudzającą . Przykład wyżej -Curry z kalafiora . Sama potrawa super ale po co ten dopisek o zjedzeniu z 2 łyżkami ryżu w artykule o potrawach postnych ? Nie bardzo sobie wyobrażam podanie takiego obiadu dorastającemu dziecku czy pracującemu mężowi .Pomysł dobry dla kogoś na diecie .Przez takie podejście wiele osób unika potraw kuchni postnej utożsamiając je z dietą i z głodowymi porcjami a to przecież nie prawda . | |||
zgłoś naruszenie regulaminu![]() | |||
Babciugramolko - masz rację, postne dania nie oznaczają, że musimy się odchudzać, jednak w artykule ja widzę jasną sugestię - że Wielki Post może być okazją do tego, aby organizm oczyścić, a przy okazji co nieco spalić - oczywiście, jeżeli ktoś chce,lub potrzebuje. To tak jak z postanowieniami noworocznymi lub wielkopostnymi - nie tylko mają na celu udowodnić, że mamy silną wolę, ale ułatwić osiągnięcie postawionego sobie celu. Dzisiaj zaczyna się Wielki Post - więc przykładowo ja - dzisiaj poszczę i oczyszczam swój organizm, od jutra wprowadzam nowe nawyki, bo do tej pory wciąż brak mi motywacji - zrobi się coraz cieplej, więc trzeba będzie co nieco pokazać i pozrzucać te puchowe kurtki czy co niektórzy futra i kożuchy ;) | ||
linki reklamowe | |
~anka 89.76.*.* |
Chyba niektórzy nie za bardzo wiedzą po co jest Wielki Post... | ||
Ja nie tylko w wielkopostne piątki wystrzegam się mięsa - w każdy piątek roku staram się zastąpić je na przykład rybą. Wielki Post jest po to, by przygotować się należycie do Wielkanocy | |||
~Ela 188.33.*.* |
Poszczenie w piątek polegające między innymi na wykluczeniu mięsa z posiłków jest tradycją przestarzałą. Zastępowanie mięsa wieprzowego rybą to żadne wyrzeczenie. Obecnie dobra ryba jest rarytasem w porównaniu z małym schabikiem. Moim zdaniem sens ma tylko post ilościowy, ewentualnie wykluczenie slodyczy. W zadnym wypadku zastępowanie piersi z kurczaka np. mintajem. Jaka to niby różnica?? Moim zdaniem żadna... | ||
~Ela 188.33.*.* |
Poszczenie w piątek polegające między innymi na wykluczeniu mięsa z posiłków jest tradycją przestarzałą. Zastępowanie mięsa wieprzowego rybą to żadne wyrzeczenie. Obecnie dobra ryba jest rarytasem w porównaniu z małym schabikiem. Moim zdaniem sens ma tylko post ilościowy, ewentualnie wykluczenie slodyczy. W zadnym wypadku zastępowanie piersi z kurczaka np. mintajem. Jaka to niby różnica?? Moim zdaniem żadna... | ||
Nie jem mięsa od wielu lat. Dla mnie wyrzeczeniem jest odstawienie słodyczy. Oczyszczam w ten sposób organizm i ćwiczę silną wolę. Świetny sprawdzian własnych możliwości. | |||
linki reklamowe | |
~gość 212.14.*.* |
@artystka jem mięso od wielu lat (podobnie jak słodycze), organizm oczyszczam robiąc kupę i zażywając kąpieli, ćwiczę silną wolę co dzień darowując życie paru idiotom... jestem normalny? | ||
~deliri 178.42.*.* |
Postne dania nie muszą być nudne ale ten przepis jest dla ludzi pozbawionych kubków smakowych, albo takich, dla których kanapka z masłem to już rarytas | ||
Sam jestes pozbawiony kubkow smakowych | |||

| A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | R | S | T | U | W | Z | MAPA SERWISU |